Доктор Иван Георгиев завършва медицина през 2009 г. с награда „Златен Хипократ“, а от декември 2015 г. е притежател на специалност „Офтамология“. Номиниран е като спасител на детството от приемни родители в Смолянско заради грижите, които полага за очите на техните приемни деца. Категоричен е обаче, че ако бъде отличен, то наградата трябва да бъде и за колегата му Григор Лалов. И той завършва медицина през 2009 г. и офтамология през 2016 г. Двамата са от младите лекари, които са избрали да се грижат за очите на българските деца вместо на чужди и са част от екипа на Специализирана очна болница – специализиран център за зрение „Акад. Пашев“.

Именно д-р Лалов е от Смолян и по негова инициатива през 2014 г. двамата с д-р Георгиев организират провеждането на профилактични прегледи на деца в детските градини в Смолян, абсолютно безплатно. „Профилактиката на децата като цяло за съжаление се пренебрегва. Когато правихме прегледите, установихме, че над 70% от прегледаните петгодишни бяха прегледани за първи път. Разбрахме, че има нужда те да бъдат насочвани към различни лекари за по-ефективна профилактика на детското здраве. Така направихме кабинет в Смолян и започнахме да преглеждаме по-регулярно не само деца, но те винаги са ни били приоритет“, признава д-р Георгиев.

С приемните деца двамата се запознават чрез пациентка –  приемен родител от с. Момчиловци, която покрай своите прегледи ги пита и за възможност да преглеждат и дечицата. Д-р Георгиев признава, че в началото са смятали, че ще им трябва по-различен подход към тези деца заради житейските травми, през които са преминали повечето от тях. Но сега е категоричен, че благодарение на грижите на приемните семейства техните приемни деца „по нищо не се отличават от връстниците си – нито като заболявания, нито като битуване.“ Затова и подходът на двамата лекари към тези деца не е по-различен от подхода им към всяко дете, а именно: „Важно е да няма прегради, защото децата се притесняват от това какво ги чака. От детските прегледи съм свикнал всички деца да са заедно и да виждат какво правя“, издава тайната си д-р Георгиев.

Автор: Дина Христова