Приемен родител

Еленка Манолова

Еленка Манолова

2019 г.

Приемната майка Еленка Манолова е номинирана със следните мотиви:

„Колко любов трябва да носиш в сърцето си, за да не спираш да се бориш за здравето на приемното дете и да продължиш напред, въпреки всичко. Тя е приемен родител от 04.03.2015 г. До момента се е грижила за 3 деца. Последното дете е с множество увреждания – херния, астма, трета сливица, умствена изостаналост и 100% глухота. Детето е с ТЕЛК. Поставени са слухови апарати.  На 13.06. 2019 г. детето е хоспитализирано, а на 14.06.2019 г. е извършена операцията за поставяне на имплант. Операцията е продължила дълго време. Детето е имало тежко възпаление на средното ухо.

Посещава гр. Стара Загора 2-3 пъти седмично за рехабилитация със специален педагог. Посещава  дневен център за деца и младежи с увреждания „Марина“. Имала е много трудни моменти, когато е била с двете деца, непосредствено преди да осиновят едното дете и социални работници са ú предлагали да изведат детето с увреждане, но тя не се е отказала, бори се до последно.“

Снежана и Янко ТУРЛАКОВИ

Снежана и Янко ТУРЛАКОВИ

2019 г.

Приемните родители Снежана и Янко Турлакови са номинирани от Марина Димитрова със следните мотиви:

„Семейство Турлакови в момента се грижат за едно приемно дете, което е малко. При тях остана и първото им приемно дете, което е с синдром на Даун и вече е на 20 г. Преди да станат приемни родители са осиновители на своя син.

Били са приемни родители на един юнак, който вече е осиновен и пое по своя път. Номинирам ги, защото за мен те са герои. Колкото е да казват хората, че приемните родители гледат децата само за пари, сем. Турлакови са пример как без помощ от държавата продължават да гледат навършилия пълнолетие младеж с Даун.

Да, те можеха да го изоставят в центровете за младежи с увреждания, но не го направиха. Отдават цялата си любов и грижа за изоставените деца преди да е имало приемна грижа и продължават и сега.“

Галина и Алексей АНГЕЛОВИ

Галина и Алексей АНГЕЛОВИ

2019 г.

Галина и Алексей Ангелови са приемни родители от 2012 г. насам и са номинирани със следните мотиви:

„Те имат две вече пораснали дъщери, което е до някъде причината семейството да кандидатства за приемна грижа. За Галя приемната грижа не е работа, а е нещо, на което е посветила себе си, дома си, живота си. Грижила се е за пет приемни деца до сега, и ще продължава. Тя не приема, че гледа “чужди” деца. Ако трябва да я цитирам: ”Тази дума изобщо не може да се използва – те стават точно като свои, без никаква разлика. През изминалите 7 години разбрах, че когато гледаш свое дете, винаги влагаш в него бъдещето, надеждите си, правиш планове подсъзнателно. А когато се грижа за приемните деца, давам най-доброто от себе си в мига и знам, че те си имат път. Съзнавам себе си и детето като индивидуалност – то си знае защо е дошло на този свят и аз съм част от пътя му. Гледайки тези деца, помъдрях. Не редиш бъдещето им, знаеш, че те имат свое и вървят към него. Това е единствената разлика между “своето” и приемното дете”, споделя Галина Ангелова. Галя е изключително, наистина изключително философски-настроен и интелигентен човек. Галя говори увлекателно, има мек глас, изразява се умело и интелигентно. Такова е и отношението й към приемните деца – меко, ласкаво, позитивно и изпълнено с обич. Мнението ѝ за приемната грижа е на едно много по-висше ниво. Тя е дълбоко запозната с всички правила и закони, свързани с приемната грижа, следи зорко всякакви коментари и репортажи за приемната грижа, и има силно-изразено позитивно мнение за този тип услуга. Тя не съди общото мнение, че приемните деца са касички, а дори напротив – разбира, че приемната грижа е нещо висше, нещо чуждо и различно, което по-голямата част от българския народ все още не е израснал да разбере.“

Кина Рашева

Кина Рашева

2018 г.

Кина Рашева е един от първите приемни родители в България. Заедно със съпруга си Атанас приемат в дома и сърцето си 4 приемни деца. И четиримата са пълнолетни, завършват средно образование, а единият от тях – и висше. Минават през трудни, но и щастливи моменти с приемните деца. Въпреки, че вече са на пределна възраст, не се отказват и влагат всички сили, в това да дадат добър старт и образование и на последния младеж. „Когато си тръгнем от този свят, няма да има значение какви дипломи, признания и имоти имаме, а само колко добро сме направили“, казва леля Кина.

Иванка Милева

Иванка Милева

2018 г.

Иванка Милева впечатлява и вдъхновява, защото инвестира в децата. Изключително майчински настроена, даряваща любов и грижа на изоставените деца. Съвестна, отговорна, ангажирана. Иванка полага много усилия децата и да успяват, включително да печелят награди. Тя не само в дома си, но и в сърцето си приема всяко дете. Толерантна и енергична и много загрижена и обичаща.

Мара Ангелова

Мара Ангелова

2018 г.

Грижовна, мила и отдадена на децата, Мара Ангелова е истинско вдъхновение за приемни родители. Преди да стане приемен родител от 5 години, тя е работила 10 години като социален работник, има опит и 12 години като възпитател в дом за деца с увреждания, откъдето е и нейното приемно дете. На всички Мара разказва как детето я е избрало. Мара е много инициативна, сплотява майките и е винаги на разположение да говори, да обменя опит, да обсъжда проблемите.

Вилена Иванова

Вилена Иванова

2018 г.

Вилена Иванова е приемен родител от скоро. Първото й поверено дете е осиновено и скоро след това започва да се грижи за дете от далечен град. Без да се двоуми, тя пропътува стотици километри и поема грижата за дете, което е на 8 месеца и тежи 4 кг. Подкрепена от цялото си семейство, с много обич и отдаденост, Вилена превръща недохраненото и измъчвано в ранното си детство дете в едно усмихнато и щастливо хлапе.

Ренета Петрова

Ренета Петрова

2018 г.

Приемната дъщеря на Ренета Петрова влиза в дома ѝ кризисно, поради кончината на предишната и приемна майка. Малката принцеса е със специални образователни потребности и съпътстваща диагноза – детска церебрална парализа. През двете години, в които са заедно, момиченцето преодолява своите образователни трудности и започва първи клас без никакво съмнение за бъдещите й успехи. Приемни родители като Рене и съпруга й Георги са хора доказали в годините, че е важно съдържанието на човешката душа и последващите действия в посока шанс на всяко дете да расте в сигурна семейна среда.

Ивелина Куртева

Ивелина Куртева

2017 г.

Ивелина Куртева е най-младият приемен родител в Пазарджик. От няколко години се грижи за малко момиче, което се нуждае от непрекъснато медицинско наблюдение, лечение и грижа в болница. Безспорно, любовта, с която Ивелина дарява детето, е най-мощното лекарство, което повлиява цялостното му развитие.

Дима Стоянова

Дима Стоянова

2017 г.

Дима Стоянова се среща със своя приемен син в дом за изоставени с увреждания. Обичта я мотивира да се грижи за момче на 15 години с церебрална парализа, което не може да говори, не може да ходи, а комуникацията с него става единствено с докосване и поглед. Дима няма свободно време, защото не се отделя от сина си. Няма и подкрепа на близките си.

Минка Тодорова

Минка Тодорова

2017 г.

Минка Тодорова дава сигурност и обич на своите приемни деца. Преживели страшни неща, децата в семейството на Минка стават спокойни, вежливи и мили, учат се да се смеят, намират приятели. Домът на баба Минка се превръща в спокойно и обичащо място.

Наталия Александрова

Наталия Александрова

2017 г.

Приемната майка Наталия Александрова има мисия – да обича децата и да е грижовна към тях. В много от ситуациите Наталия използва интересни и нетрадиционни методи при възпитанието на своите приемни деца. Креативността й дава резултати и децата лесно споделят страховете си, отърсват се от тях и заживяват в различен свят, в който обичта е факт.

Виолета Георгиева

Виолета Георгиева

2016 г.

Виолета Георгиева е приемна майка от гр. Шумен, която се специализира в грижата за новородени бебета и малки деца. Националната асоциация за приемна грижа я отличава с наградата “Спасител на детството”, защото до днес нейното семейство е дало любов на 8 новородени бебета. Благодарение на нейната подкрепа и отдаденост става възможно затварянето на дома за бебета в Шумен. През 2011 година за първи път в България тя поема грижи за новородено бебе, въпреки страховете и съпротивите на всички.

Димитър Димитров

Димитър Димитров

2016 г.

За “Спасител на детството” е отличен и Димитър Димитров, приемен родител от гр. Хисаря. Когато първото приемно дете пристига в дома на семейство Димитрови, то е слабо, необщително, с диагноза “Синдром на Даун”. Благодарение на Димитър и неговата съпруга Нина, детето се справя с всички трудности и се превръща в комуникативно и обичливо хлапе. Детето е осиновено, а приемните родители приемат много тежко раздялата, но въпреки това остават заедно и продължават да помагат на деца в беда.

Огнян и Магдалена Цветкови

Огнян и Магдалена Цветкови

2016 г.

Огнян и Магдалена Цветкови са приемни родители, отличени за “Спасители на детството” заради смелостта им да приемат в дома си обречени тризнаци, на двама от които е поставена смразяваща диагноза. Към слабите надежди за живот, особено на единия от тях, се добавя и съмнение за наследствено предаден ХИВ. След три години топла грижа и много любов, децата са осиновени в мечтано за всяко дете чуждестранно семейство с възможности във финансов и духовен план. Децата са при новите си родители в отлично здраве и кондиция, заслугата за което е изцяло на семейство Цветкови.

Родно семейство

Светлана Байрева

Светлана Байрева

2016 г.

Биологичният родител Светлана Байрева е отличена от Националната асоциация за приемна грижа с приза “Спасител на детството” за това, че въпреки трудностите, пред които е изправена, прави всичко възможно да вземе изоставеното и настанено в приемно семейство нейно бебе. Светлана Байрева печели отличието, защото се справя с предрасъдъците на цялата общност и продължава да се грижи за децата си, едното от които е с тежки увреждания.

осиновител

Ваня Великова

Ваня Великова

2019 г.

Осиновителката Ваня Великова е номинирана със следните мотиви:

„Една изключително креативна личност. След настаняването на първото бебе при майка й, тя започва да полага грижа за детето и е повече от „подкрепяща среда“, след което изгражда много силна емоционална връзка с него. Започва да обмисля варианта да стане осиновител за детето. Решението не взема веднага, минава време, за да го обмисли и за да е сигурна. Подава документи за осиновител, конкретно за Заки. И до последно се надява точно тя да му бъде майка. Не се притеснява да признае пред света, че е осиновила детето, защото го обича и знае как да му покаже, че той е защитен, обичан, специален.“

сем. Гергана и Димитър Янкулови

сем. Гергана и Димитър Янкулови

2018 г.

Семейство Янкулови са в Африка, когато решават да се върнат в България  и да станат приемни родители. Както казва самата Гергана, със съпруга ѝуса отдадени на тази кауза. Семейство Янкулови са християни и възпитават децата си, като ги учат да бъдат добродетелни. Приемно семейство са от ноември 2012 г.  Имат родно дете на 12 години, един осиновен син и една осиновена дъщеря. Осиновеният син е бил на три години, когато е осиновен от дома за бебета в Хасково, а осиновената им дъщеря е била тяхно приемно дете. Мая е изоставена от биологичната си майка още в родилния дом, след като разбира, че детето е носител на хепатит Б и подписва декларация за отказ. Като приемно семейство през годините сем. Янкулови са отгледали шест деца. Някои от тях са осиновени  в България, други са осиновени в чужбина. Към момента се грижат за момченце на един месец с положителна проба за Васерман.

Милена, Ивайло и Христо Димитрови

Милена, Ивайло и Христо Димитрови

2017 г.

Специалната награда за осиновител се връчва на Милена Димитрова, нейният съпруг Ивайло, синът им Христо, както и на Карлос и Габриел, осиновените деца на семейство Димитрови. Всичко започва в една мразовита и бедна зима, когато Христо е бебе, а неговите родители Милена и Ивайло, гледат по телевизията репортаж за починали от глад изоставени деца. Години по-късно Милена отива по работа в дом за сираци, където вижда самотно, тъжно и притихнало дете, към което изпитва силна привързаност. Предприемайки първите крачки, разбират, че Габриел има брат и така се оказват не с едно, а с две деца, тоест – с общо три. След като са приемни родители, накрая осиновяват двете хлапета. НАПГ номинира семейство Димитрови заради истинската им загриженост, за приноса им към приемната грижа и заради честността, от която всички учим.

Магдалена Русева

Магдалена Русева

2016 г.

Магдалена Русева е осиновител на дете от приемно семейство. Отличена е за “Спасител на детството”, защото след като осиновява детето, запазва контакта с приемното семейство, като част от историята му. Магдалена осъзнава колко чувства и емоции са инвестирали в детето й неговите приемни родители и сама казва, че няма нищо по-хубаво от това, едно дете да е обичано от много хора.

социален работник

Десислава Георгиева

Десислава Георгиева

2019 г.

Социалният работник Десислава Георгиева е номинирана от Нели Лишева със следните мотиви:

„Всеотдайна. Загрижена и отзивчива. Борбена, взискателна, безкомпромисна. Прекрасен млад професионалист, раздаващ, без да се щади и да чака отплата. Аз, като осиновител и приемен родител, мога само да благодаря, че в многото трудни моменти тя е до мен! Более за съдбата на всяко дете, може би затова казва: „Това е моята работа”, защото работа и призвание се припокриват. Моето голямо семейство дава своя глас в подкрепа на един достоен професионалист със златно сърце ,душата на приемната грижа в Павликени!“

Светла Димитрова

Светла Димитрова

2018 г.

Светла Димитрова е социален работник. И психолог. И педагог. И родител. И приятел. Светла не се оплаква от размера на заплатата си. Не забелязва хартиената бумащина. Защото е осъзнала смисъла на каузата, наречена приемна грижа. Всички знаят личния й телефонен номер. Защото нейната кауза няма времеви измерения – тя е на разположение по всяко време, на всеки и за всичко. Можете да я видите ядосана, само когато някой по някакъв начин накърни чувствата на дете. Защото тя вярва, че всяко дете се ражда като чиста и неопетнена душа и ние, възрастните, сме съществата, които чертаем пътя му.

Светлин Симеонов

Светлин Симеонов

2018 г.

Социалният работник Светлин Симеонов е номиниран посмъртно заради своя принос към закрилата на децата в Плевен. Той беше мил, открит, честен, обичан и компетентен. Той обичаше децата и това личеше в неговото отношение и грижа към всеки.

Мирослава Милкова

Мирослава Милкова

2017 г.

Мирослава Милкова, в продължение на три години е не само социален работник в ОЗД Добрич, но и човек, който напътства, обучава, подкрепя и откликва на всеки проблем на номиниралите я приемни родители. За тях и децата, тя е приятел, а не бездушен чиновник на бюро и заплата. Когато настъпва моментът да осиновят двете приемни деца на семейството, Мирослава подкрепя всички в неприятния сблъсък със съдебната система.

Цветан Тодорин

Цветан Тодорин

2017 г.

Цветан Тодорин отстоява твърдо правото на приемните деца да изказват становище и се противопоставя на всеки опит да бъде предприета промяна на мярката, когато това противоречи на интереса им и няма реална база за надграждане в тяхна полза. Не се страхува да се изправи срещу системата и това се оценява високо от приемните родители и децата.

Иван Димитров

Иван Димитров

2016 г.

Иван Димитров е вторият “Социален работник – спасител на детството”, който развива приемната грижа в Стара Загора от 2006-та до 2014 г., като ръководител на областния център по приемна грижа. Приемните родители, с които той е работил, са благодарни, че са имали възможност да се докоснат до големия му професионализъм и да получат подкрепа.

Стефка Петрова

Стефка Петрова

2016 г.

Стефка Петрова е един от двамата социални работници, които са отличени за “Спасители на детството”. Ангажира се професионално и лично със всеки проблем на дете или приемен родител. Благодарение на нея приемната грижа в Търговище съществува и се развива в положителен аспект.

Специалистите на НАПГ Владимир Иванов, Кремена Симеонова, Вера Колешева

Специалистите на НАПГ Владимир Иванов, Кремена Симеонова, Вера Колешева

2016 г.

Националната асоциация за приемна грижа помага на приемни родители, социални работници и осиновители от цялата страна с емоционална и психологическа подкрепа, както и с консултиране по трудни случаи. Това става анонимно и в интерес на децата. НАПГ отличи своя екип от специалисти за “Спасители на детството”. Владимир Иванов, Кремена Симеонова и Вера Колешева отдават своята енергия, инвестират емоции и осигуряват качествена помощ на всеки, който я потърси. Благодарение на опита си като приемни родители, тримата са изключително ценни в пряката социална и психологическа помощ.

общински център за социални услуги

Христина Кехайова,   ЦОП Хасково

Христина Кехайова, ЦОП Хасково

2019 г.

Социалният работник Христина Кехайова от ЦОП Хасково е номинирана от приемни родители със следните мотиви:

„Христина е един от хората, за които си казваш, че са намерили своето призвание. Тя е изключително сериозна, отговорна и прецизна в работата си, като държи всичко да се прави както трябва и търси интереса на детето до край. Нейният професионализъм е вдъхновяващ. Всеки случай, с който работи, е личен за нея и се посвещава на работата си до степен на пренебрегване на собственото си самосъхранение и удобство. Изключително сме ú благодарни, че ни отвори очите за света и психиката на изоставените деца.  Курсът, който тя не проведе, промени живота ни и ни „открадна“ за мисията за спасяване на детството.“

Общностен център – Ямбол

Общностен център – Ямбол

2018 г.

Общностният център в Ямбол е номиниран за това, че в него работят много хора с добри сърца. Те не са просто социални работници и учители, казват приемните родители, които са направили номинацията. Те са целият свят за децата, имащи нужда от подкрепа. Те са хора професионалисти в това, което правят. От тези хора може да се очаква да те изслушат, да ти подадат ръка за всичко, от което се нуждаеш, казват номиниралите ги.

Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Монтана

Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Монтана

2018 г.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Монтана е номиниран заради това, че е първият, който създава приемната грижа в област Монтана. Специалистите оставят сърцата и душите си в набирането на първите приемни родители, които сега в областта са над 100. За приемните родители от региона комплексът е мястото, където получават помощ, подкрепа и разбиране.

Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Пловдив

Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Пловдив

2018 г.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пловдив е място за откритост, подкрепа и грижа за всички, които са ангажирани с приемната грижа, но не могат да разчитат на подкрепа поради страх и притеснения. В Комплекса приемните родители могат да говорят честно за чувствата и емоциите си, без да бъдат съдени. Комплексът в Пловдив е сред първите в страната, които развиват приемната грижа.

лекар

Д-р Павлина Влахова

Д-р Павлина Влахова

2019 г.

Педиатърката  д-р Павлина Влахова от Плевен е номинирана от приемният родител Петя Тодорова със следните мотиви:

„Д-р Павлина Влахова е уникален лекар и човек с главно „Ч“. Запознах се с нея, когато приех у дома си първото приемно бебе. Толкова си допаднахме, че реших тя да е лекарката на всички мои приемни деца, нищо че преглежда в другия край на града. Неоценима беше помощта ѝ и за друго мое приемно дете, което беше със забавена моторика и проблем с окото. Родителите му не искаха да се грижат за него и единствената алтернатива за бебето беше да отиде в дом. Бях много уплашена и объркана и не знаех как да постъпя. Д-р Влахова ми помогна да взема решение и да продължа да се грижа за детето. След физиотерапия и много медицинска грижа, малчуганът навакса. Сега е осиновен в Америка. Помогна ми и когато едното от децата ми беше със сериозен проблем – дойде в полунощ, за да го прегледа, консултира и да му изпише терапия. Д-р Влахова страда заедно с мен всеки път, когато от дома ми си отиде приемно дете. Плаче заедно с мен. И се радва, когато детенце дойде у дома. Обикновено се грижа за деца, за които винаги е съществувал здравен риск. Без нея нямаше да се справя.“

Д-р Пламен Филипов

Д-р Пламен Филипов

2019 г.

Д-р Пламен Филипов от Видин е номиниран от приемния родител Ана Живкова със следните мотиви:

„С доктор Филипов, завеждащ детското отделение във видинската болница, ме срещна моето първо приемно детенце. На 20 дни той открива, че детето страда от пилорна стеноза и се нуждае от животоспасяваща операция. Поради прекалено ниското тегло се наложи операцията да се извърши в „Пирогов“. Нещото, което ме впечатли силно, бяха грижите и вниманието, които получавахме в следоперационния период. Д-р Филипов направи всичко възможно да се постави на детето ваксина, която да го предпази от белодробни проблеми, които можеше да има, поради това, че е недоносено и с ниско тегло. Месеци наред лекарят ни посрещаше с голямо внимание в кабинета си, за да следи състоянието на детето. Със същата отговорност проследяваше здравословното състояние на всички мои и не само мои приемни дечица. Д-р Филипов е не само голям професионалист, но и човек с голямо сърце и затова аз искам да му благодаря от цялото си сърце за всичко и да го номинирам за „Спасител на детството“.

Д-р Иван Георгиев

Д-р Иван Георгиев

2019 г.

Офталмолозите д-р Лалов и д-р Георгиев са номинирани от 12 приемни родители от гр. Смолян и региона със следните мотиви: “Виждането е рождено право на всеки, а опазването му – дълг на всички.“ Тази мисъл на академик Константин Пашев от 1905 г. е мото в работата на Очен център „Смолян“, филиал на очна клиника СОБАЛ „Акад. Пашев“. В този очен център работят и „нашите“ доктори Георгиев и Лалов. Двамата се отзоваха на молбата ни да направят очни прегледи на децата ни, а на нас, възрастните, да разяснятт особеностите на очната хигиена в света на новите технологии. Приеха децата ни като свои. С усмивка и закачки, с търпение и такт, с благ глас и доброта те превърнаха очните прегледи на децата в истински празник. Всяко дете видя своята „картинка“ и получи своето „листче“. Направиха предписания и ни увериха, че винаги при проблем сме добре дошли в кабинета им. На нуждаещите се бяха изписани и изработени очила. Безвъзмездно. Благодарим им за отзивчивостта! Те са от хората, които са приятели на приемната грижа. Те са от хората, които правят света по-добър. Те са от хората, които носят в сърцето си, с обич и достойнство званието ДОКТОР. Номинираме го в категорията „Лекар – спасител на детството“.

Клиника по офталмология на „Аджибадем Сити Клиник-болница Токуда“

Клиника по офталмология на „Аджибадем Сити Клиник-болница Токуда“

2017 г.

Националната асоциация за приемна грижа връчва специална награда на Клиниката по офталмология на “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда” заради инициативата за скрининг на детското зрение. В рамките на кампанията бяха прегледани деца и младежи от приемни семейства от цялата страна. Отличието е за човещината, подкрепата, грижата, подходът и отношението към децата с различна емоционалност и различни травми в детството. Всеотдайният екип на болницата демонстрира уважение и загриженост към децата, което е рядкост за здравната система.

д-р Йовка Бакърджиева

д-р Йовка Бакърджиева

2017 г.

Д-р Йовка Бакърджиева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, е номинирана заради неспирната ѝ борба за това да върне възможността на две деца да ходят. Тя насърчава приемните родители да работят в екип с лекарите, както и да са отдадени в грижата за изоставените деца.

д-р Даниела Дариткова

д-р Даниела Дариткова

2016 г.

Д-р Даниела Дариткова е “Лекар – спасител на детството” в инициативата на Националната асоциация за приемна грижа, затова, че въпреки политическата си кариера, продължава да се грижи за своите малки пациенти в своята практика в Смолян. Номинирана е от приемни родители за това, че се отзовава на всяко телефонно повикване, без значение от деня и часа и служебните си задачи. Д-р Даниела Дариткова споделя с приемните родители радостите и тревогите за децата, като не пропуска възможността да ги насърчава и учи.

учител

Професионална гимназия по туризъм Гр. ВИДИН

Професионална гимназия по туризъм Гр. ВИДИН

2019 г.
Дарин Маджаров, Уча.се

Дарин Маджаров, Уча.се

2018 г.

Асоциацията за приемна грижа отличава и сайта за видеоуроци Уча.се, заради инвестицията в образованието на приемните деца и осигуряването на безплатен абонамент до портала за повече от 300 приемни деца в училищна възраст. „Уча.се“ е онлайн платформа с уроците за училище, която се стреми да ги представя на разбираем и интересен език. Сайтът покрива 97% от учебния материал за учениците от 1. до 12. клас.

Нина Максимова

Нина Максимова

2017 г.

Специалната награда за учител “Спасител на детството” се връчва на началната учителка Нина Максимова от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Старо Оряхово, за това, че променя съдбата на 6-годишно момче с умствена изостаналост, което пи настаняването си в приемна грижа, е в тежко емоционално и физическо състояние. За три години детето постига големи резултати. Научава се да чете, да пише, да смята. Неговата начална учителка се отнася се с него така, както към другите деца, които са без увреждания. Първи, втори и трети клас завърши с грамоти за дете със специални образователни потребности, постигнало особено големи успехи в училище.

Пепа Грозева

Пепа Грозева

2016 г.

Ресурсният учител Пепа Грозева също е отличена за “Учител –  спасител на детството”. Тя приема всяко дете безусловно, без значение от неговото страдание, трудности му и образователните му възможности. Приемните родители, номинирали учителката, благодарят за това, че получават от нея ценни съвети и насоки за адаптацията на децата с трудности в училище.

Кирилка Ангелова

Кирилка Ангелова

2016 г.

Националната асоциация за приемна грижа отличи Кирилка Ангелова за “Учител – спасител на детството”. Кирилка е обучител, който работи в последните години с децата и младежите по време на годишните срещи и младежките лагери, организирани от асоциацията. Благодарение на Кики, децата и младежите променят нагласи, изграждат умения, стават по-уверени, създават приятелства и започват да вярват в себе си и в обществото.

община

Община КАЗАНЛЪК

Община КАЗАНЛЪК

2019 г.

Община Казанлък е номинирана от приемния родител Станка Спасова със следните мотиви:

„Приемен родител съм на вече две деца и прекрасното ни сътрудничество с Областен екип на приемна грижа ме подтикна да номинирам Община Казанлък за принос към приемната грижа. От името на семейството ми и лично от мое име изказвам най-искрени благодарности на целия екип на Община Казанлък-за високия професионализъм, доброто отношение, загриженост и внимание, които неизменно ми дават, за да реализираме основните дейности, свързани с отглеждането и възпитанието и подобряване благосъстоянието на децата в нужда.

Това са хора с призвание, доказани професионалисти, заслужаващи уважение и поклон. Неотдавна се наложи оперативна интервенция за корекция на крачето на приемното дете, за което полагаме грижи. Налагаше се поставяне на импланти, чиято стойност не се покриваше от НЗОК. Разговаряхме със социалния работник, който се обърна към Община Казанлък за съдействие и те без да се колебаят осигуриха необходимата сума за имплантите, нужни за операцията. За около 5 години в моето семейство са живели 2 деца – осигурявах им качествени грижи, отговарящи на техните потребности, внимание и обич.

Подкрепата, която срещам от Община Казанлък и ОЗД прави мен и семейството ми по-успешни и уверени при преодоляване на ежедневни трудности и начертаване на мерки за бъдещо развитие. Искрено се надявам, че и в бъдеще ще продължавам да получавам тяхното разбиране, подкрепа и съдействие, защото ни обединява желанието да осигурим по-добра среда и условия за развитие на най- скъпото ни – ДЕЦАТА.“

Община Смолян

Община Смолян

2018 г.

Община Смолян е номинирана от приемни родители за това, че като областен град и управлява екип по приемна грижа, ангажиран за приемните родители за цялата област. Общината осигурява материална и емоционална подкрепа чрез всички социални услуги на територията си в подкрепа на приемната грижа. Също така, общината осигурява за своя сметка специализиран транспорт за социалните работници, ангажирани с приемната грижа, за да обикалят труднодостъпната област и да се срещат и да обучават приемните родители.

Минерални бани

Минерални бани

2017 г.

Националната асоциация за приемна грижа отличава с приза “Спасители на детството” всички служители в социалната сфера на община Минерални бани. Общината е малка, но в нея работят сърцати хора, които подкрепят приемните родители във всичко, което е важно за тях. Образователната инфраструктура в общината приема децата от приемни семейства, а общинската администрация насърчава приемните родители, като им предоставя различни форми за подкрепа и гарантира участието им в обществения живот.

Община Хасково

Община Хасково

2016 г.

Община Хасково също е отличена за “Спасител на детството” за това, че през 1998 година, с Европейския детски тръст, сега фондация “За Нашите Деца”, пилотира приемната грижа и създава модел на система за закрила на детето, която по-късно става държавна политика.

Столична община

Столична община

2016 г.

Столична община е отличена с приза “Спасител на детството” в първите едноименни награди на Националната асоциация за приемна грижа, за това, че има цялостна политика за подкрепа на приемните семейства, включително и социален пакет за приемните родители и техните деца.

инвеститор

Групама

Групама

2019 г.
БДЖ

БДЖ

2019 г.
Кауфланд

Кауфланд

2019 г.
Булмаг

Булмаг

2018 г.

BulMag е верига български супермаркети, която вече повече от 20 години расте и се развива заедно с клиентите си. През 2018 г. БУЛМАГ подкрепи приемните семейства, членуващи в НАПГ, като им осигури преференциални условия за летния престой на семействата в една от почивните бази си в Обзор.

1bike.bg

1bike.bg

2018 г.

1bike реализира инициативата “Колело за смет – за дете велосипед”, в рамките на която повече от 100 деца в приемни семейства от цялата страна получават рециклирани детски велосипеди. Веломайсторите ремонтират дарените колелета и ги реновират, за да може всяко хлапе да има своето колело.

The Smarts

The Smarts

2018 г.

Рекламната агенция СМАРТС е наградена за своята инвестиция в каузите на НАПГ. От създаването си, НАПГ разчита на професионалната експертиза, опитът и таланта на рекламистите от агенцията за комуникиране на всички каузи, послания, ценности и задачи на организацията. Рекламната агенция успява да пресъздаде по автентичен начин основните послания на НАПГ и да популяризира приемната грижа у нас.

KWIAT

KWIAT

2017 г.

КВИАТ – България реализират кампания за профилактика на детското зрение за повече от 30 деца от приемна грижа от цялата страна.

KWIAT е семейна компания основана в България през 1991 г. от г-н Михаил Цветков. Ние сме производител и търговец на слънчеви очила и диоптрични рамки, като зареждаме над 450 оптики в цяла България и осъществяваме износ в над 20 страни в чужбина. KWIAT е постоянно-развиваща се фирма с млад екип и отворена към иновации среда.

Ozone.bg

Ozone.bg

2017 г.

Оzоnе.bg, oнлaйн мaгaзин за продукти за забавления и свободното време, заедно със сайта “Майко мила” даряват 50 раници с учебни пособия, комплекти за първия учебен ден на деца от Видин, Враца и Ловеч.

Мтел

Мтел

2016 г.

Националната асоциация за приемна грижа отличи Мтел със специалната награда “Спасител на детството” за това, че в последните 5 години водещият телеком инвестира в сигурното детство. Благодарение на това приемните родители имат своите годишни срещи, обучения и достъп до специализирани правни, социални и психологически консултации. Със средствата от Мтел НАПГ организира младежки лагери и обучения, а за най-малките – летни лагери. С годините приемната грижа достига и до различни нива в компанията. Така много служители на Мтел са индивидуални дарители, а други участват пряко в инициативите за децата и семействата.

Артлогика

Артлогика

2016 г.

Артлогика е първата компания, отличена с наградата “Спасител на детството” в инициативата на Националната асоциация за приемна грижа. Малката фирма, създадена от приятели от детството, печели за това, че полага дългогодишен безвъзмезден труд за приемните родители. Визуалната идентичност на НАПГ в интернет, печатните материали, обучителните книжки и брошурите са дело на “Артлогика”. Освен това, Габи, Жаси и Данчо не са отказвали да помогнат с каквото могат. Били са шофьори, хамали, склададжии, монтажисти, касиери. Тримата са истински приятели на приемната грижа и за това са отличени като “Инвеститор – спасител на детството”.

журналист

Мария Пеева –  Мама Нинджа

Мария Пеева – Мама Нинджа

2019 г.

Журналистката Мария Пеева е номинирана със следните мотиви:

„Мария Пеева е съпруга, майка, баба, преводач, автор. Името на сайта ѝ – Мама Нинджа, става нарицателно за всички социалнозначими теми – здраве, социално равенство, толерантност, родителство, възпитание, образование. Неизчерпаемото съдържание на авторски истории, мнения на експерти, интервюта с психолози, лекари и учители, многопластовото проследяване на важните проблеми от всичките им гледни точки са сред безспорните ценности на сайта.  Но в същината на цялото това съзвездие от теми и мнения е Мария и нейната нестихваща любов към това да открива живота и да прави първата стъпка там, където никой друг не се осмелява. Мария Пеева, която е по-известна като Мама Нинджа, чрез своя сайт дава пространство за открито и честно говорене за приемната грижа, както и за автентично отправяне на послания за отговорното родителство.“

Бригада  «НОВ ДОМ»

Бригада «НОВ ДОМ»

2019 г.

Журналистката от БНТ 1 Мира Добрева е номинирана със следните мотиви:

„Мира Добрева е един от малкото български журналисти, които се интересуват от приемната грижа по автентичен начин, като не търси сензацията, а проследява с детайли, разбиране и отношение всяка история на дете, което е останало без родители и е при новите си родители. Забележителна е човечността и загрижеността, с която Мира Добрева разказва своите истории. Мира Добрева вярва, че всеки човек който среща, е своеобразна вселена от емоции, чувства, мисли и вълнения. Затова обича да се срещам с хората, интересно и е да ги слуша. Определя се като човек, с когото е лесно да се общува. Много обича хората и изпитва детинско любопитство към историите и живота им.“

Мира Добрева

Мира Добрева

2019 г.
Василена Гръбчева

Василена Гръбчева

2017 г.

Василена Гръбчева от Нова телевизия е номинирана за това, че печели доверието на приемните родители, кара ги да вярват, че наистина желае да покаже пред обществото, че приемна грижа не означава „майка на заплата“ и „дете-банкомат“. Василена притежава човещина, загриженост и професионализъм, които променят нагласите към приемните родители.

Мария Ванкова

Мария Ванкова

2017 г.

Мария Ванкова от бТВ е номинирана заради своята енергичност, доброта, отношение и разбиране към социалните проблеми на децата в приемна грижа, на семействата в беда. Мария притежава харизма и експертен поглед към различни социални проблеми и неравенства и това я прави умел журналист, който превръща човешките истории в емоционални разкази, които променят отношението.

Лиляна Боянова

Лиляна Боянова

2016 г.

Журналистката от бТВ Лиляна Боянова  също печели приза “Спасител на детството”, заради ясно изразената чувствителност към трудностите пред децата. Лиляна Боянова не “употребява” героите си, а кара зрителя да почувства тяхната сила и смелост. Националната асоциация за приемна грижа я отличава заради репортерските й усилия, които водят до по-щастливо детство.

Драгомир Симеонов

Драгомир Симеонов

2016 г.

Драгомир Симеонов е първият носител на приза “Журналист – спасител на детството”, заради доброто му отношение към децата и професионалното разбиране на детските проблеми. Драго е искрен човек, който обича и уважава децата, и е голям помощник на приемната грижа.

детска организация

Еквилибриум

Еквилибриум

2019 г.
УНИЦЕФ

УНИЦЕФ

2018 г.

УНИЦЕФ – България е номиниран за наградата „Спасители на детството“ за своя принос в системното развитие на приемната грижа чрез създаването на първия областен модел по приемна грижа. УНИЦЕФ създава 9 областни екипа по приемна грижа и инвестира финансова и методическа помощ, а част от практиките се прилагат и сега.

„Надежда и домове за децата“

„Надежда и домове за децата“

2018 г.

Приемни родители номинират фондация „Надежда и домове за децата“ заради всеотдайността и грижата им към децата в бедност. Те са специалисти с големи сърца, които вярват, че родното семейство се нуждае от подкрепа, за да продължи да обича детето си. Специалистите се борят с мизерията и нищетата и намират и най-дълбоко скритите положителни страни на родителите, за да се грижат за децата си. В частност за приемната грижа организацията помага с материални дарения и подкрепа, особено за деца с увреждания и новородени.

Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата

2017 г.

Националната асоциация за приемна грижа връчва специална награда “Спасител на детството” на Националната мрежа за децата, която има изключителен принос в организационното развитие на единствената родителска организация на приемните родители. НАПГ благодари сърдечно за колегиалността, откритостта и диалогичността в името на децата и техните приемни родители.

Здраве без граници

Здраве без граници

2017 г.

Националната асоциация за приемна грижа връчва специалната награда “Спасител на детството” на Сдружение “Здраве без граници”. С помощта на специалистите от центъра екипът на асоциацията подготви приемно семейство, което да приеме бебе, инфектирано със сифилис при раждането, за което лекарите и социалните работници настояваха да живее в дом за изоставени бебета, вместо в семейна среда. Консултантите обучиха приемното семейство, намалиха тревожността на всички специалисти и съдействаха с практически съвети в целия процес на лечение. Бебето вече чака своите осиновители.

Карин дом

Карин дом

2017 г.

Сдружение “Карин дом” е номинирано от приемни родители от Варна заради това, че инвестират подкрепа и грижа към много деца с увреждания в приемна грижа, за които освен физическата, страшна е и емоционалната болка. Логопедите и рехабилитаторите, освен в грижа за децата, обучават и приемните родители. Денонощната подкрепа прави родителите по-смели.

Фондация „Помощ за благотворителността в България“

Фондация „Помощ за благотворителността в България“

2016 г.

Фондация “Помощ за благотворителността в България” е отличена за “Спасител на детството” за това, че през последните три години, заедно с Националната асоциация за приемна грижа, осигурява стипендиите “Продължи” за ученици от 7 до 11 клас.

Фондация „За Нашите Деца“

Фондация „За Нашите Деца“

2016 г.

Фондация “За Нашите Деца” печели приза “Спасител на детството” за това, че като наследник на Европейския детски тръст, през 1997 година въвежда в България пилотно приемната грижа и участва в нормативното й регулиране на национално ниво. “За Нашите Деца” е сред учредителите на Националната асоциация за приемна грижа.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

Иванка Шалапатова

Иванка Шалапатова

2019 г.
Силвия Солидова

Силвия Солидова

2019 г.
Светлозар Русев

Светлозар Русев

2019 г.
Илия Илиев

Илия Илиев

2019 г.
Ивайло Симеонов

Ивайло Симеонов

2019 г.
Елка Налбантова

Елка Налбантова

2019 г.
Вера Колешева

Вера Колешева

2019 г.
Венета Дилова

Венета Дилова

2019 г.
А1

А1

2019 г.
Международна социална служба – клон България

Международна социална служба – клон България

2019 г.
Координаторите на НАПГ

Координаторите на НАПГ

2019 г.